Ghid pentru autoritatile publice locale - Mecanisme de analiza si sustinere a mediului antreprenorial de succes in comunitate
de CREFOP | 18.06.2021

Existența unei baze largi de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) prospere este foarte importantă pentru dezvoltarea economică, bogăția și durabilitatea unui UAT (comună, oraș, municipiu, județ) / regiuni. Pentru a ajuta la crearea unui mediu favorabil afacerilor și la creșterea competitivității IMM-urilor la nivel regional și local este necesară evaluarea periodică a dinamicii sectorului IMM și a mediului administrativ – politicilor locale și regionale în care acesta operează.

„Ghidul pentru autorități publice locale – mecanisme de analiză și susținerea mediului antreprenorial de succes în comunitate” are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a autorităților regionale și locale cu privire la atribuțiile ce îi revin privind susținerea și dezvoltarea mediului antreprenorial.

Citeşte mai departe ...
Modelul de leader sustenabil
de CREFOP | 25.04.2021

Există astăzi o nevoie urgentă în afaceri pentru un nou tip de leadership - unul care face din sustenabilitatea lumii noastre o prioritate de top. Liderii de afaceri au un rol important de jucat în luarea deciziilor strategice corecte pentru a crea acest viitor sustenabil.

Liderii sustenabili privesc dincolo de câștigurile imediate, pe termen scurt, pentru a vedea rolul pe care îl joacă organizația lor într-un context mai larg. Aceștia stabilesc strategii și asigură furnizarea de rezultate care îndeplinesc triplul rezultat al performanței sociale, de mediu și financiare...

Citeşte mai departe ...
Am o idee sustenabilă – cum pot să o finanțez?
de CREFOP | 22.04.2021

Înființarea propriei afaceri poate fi un proces descurajant, dar plin de satisfacții. Deși un plan de afaceri excelent este crucial pentru fondatori, finanțarea este unul dintre cele mai importante elemente de care are nevoie o companie pentru a reuși.

Cu toate acestea, finanțarea unei întreprinderi mici sau mijlocii poate fi un proces dificil, mai ales pentru cei cu un scor financiar care nu susține finanțarea bancară.

Citeşte mai departe ...
Modelul De Afaceri Sustenabil
de CREFOP | 18.04.2021

Antreprenoriatul sustenabil își propune nu numai să creeze valoare pentru acționari, ci și să rezolve problemele sociale și de mediu prin aplicarea principiilor de afaceri durabile, urmărind să obțină rezultate pozitive în dimensiunile așa-numitului „triplu beneficiu”: oameni, planetă, profit.

Acest lucru încurajează antreprenorii să caute câștiguri, adică să dezvolte activități profitabile de care să beneficieze în plus și societatea și mediul.

Citeşte mai departe ...
Ce este Green Deal?
de CREFOP | 16.04.2021

Green Deal - Acordul Verde European este un set de inițiative politice ale Comisiei Europene, cu scopul de a face Europa neutral climatic până în 2050.

Green Deal se bazează pe cadrul complex al politicilor energetice și climatice pe care Uniunea Europeană le-a dezvoltat în ultimele trei decenii. În prezent, guvernanța UE pentru climă și energie este structurată în jurul a trei obiective principale referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de la nivelurile din 1990, ponderea energiei regenerabile în consumul final de energie și îmbunătățirea eficienței energetice.

Citeşte mai departe ...
SDG sau ESG? Investiții Responsabile sau Investiții cu Impact? Care este diferența?
de CREFOP | 13.04.2021

Dacă acești termeni nu înseamnă prea mult pentru tine sau sunt confuzi, fii sigur că nu ești singurul. Multe companii și chiar mari investitori încă mai întâmpină dificultăți în a face diferența dintre așa-numitele „investiții de impact”, „investiții responsabile” și aspecte legate de „mediu, societate și guvernanță” (ESG) sau “obiective de dezvoltare durabila (SDG)” . În multe cazuri acești termeni sunt folosiți interschimbabil, de obicei incorect.

Citeşte mai departe ...
Energia solară la nivelul următor
de CREFOP | 09.04.2021

Suntem deja obișnuiți cu panourile solare și fotovoltaice pe care le vedem instalate în diverse locuri, însă cum tehnologia nu stă în loc, iar oamenii de afaceri se gândesc permanent la noi opțiuni, putem deja vorbi despre nivelul următor în utilizarea energiei solare...

Citeşte mai departe ...
Locuire – case eficiente energetic
de CREFOP | 02.04.2021

Astăzi o să vorbim despre eficientă energetică, utilizarea inteligentă a resurselor şi antreprenorii ce pun bazele unui nou stil de locuit - unul verde.

Știai că jumătate din gazele cu efect de seră sunt emise de clădirile în care locuim? Nu doar în timpul construcției, dar şi în perioada ocupării lor, de facto.  Plantele pot înmagazina carbonul în structura lor, astfel încât emisiile să scadă, dar este posibil să construim case din plante? Răspunsul este da! Un nou trend de construcții verzi ia amploare la nivel global: casele construite din cânepă....

Citeşte mai departe ...
Vrei să accesezi bani europeni pentru afacerile tale? Go green!
de CREFOP | 30.03.2021

Salut, antreprenorule! Având în vedere că te menții la curent cu fluxul evenimentelor din lume, ai auzit probabil anul trecut despre European Green Deal – Pactul Ecologic European, strategia Uniunii Europene pentru a prioritiza neutralitatea climatică, poluare zero, energie accesibilă și sigură, transport inteligent și acces la alimente de înaltă calitate. Poate ai fost sceptic la auzul veștii, dar în realitate, Green Deal-ul European prezintă o nouă oportunitate ca tu să accesezi fondurile ce îți vor duce inițiativele mai departe.

Citeşte mai departe ...
Planificarea resurselor in managementul proiectelor
de Dr.Ing. Sorin Mircea Axinte Expert plan de afaceri | 26.11.2018

In managementul proiectelor un rol important joaca planificarea resurselor – factor hotarator in realizarea scopului final definit.

Pentru o buna planificare a resurselor este necesara parcurgerea urmatoarelor etape..

Citeşte mai departe ...
Resursele umane in cadrul organizatiei
De Dr.Ing. Sorina Mihaela Balan Expert plan de afaceri | 20.11.2018

Conducerea și administrarea resurselor umane sau managmentul resurselor umane poate fi definit concomitant ca știința și arta de a coordona efortul uman astfel încat să fie atinse obictivele de creștere a eficienței și eficacității organizaționale.

Citeşte mai departe ...
Fazele managementului proiectului
De Dr.Ing. Sorin Mircea Axinte Expert plan de afaceri | 14.11.2018

Descrierea managementului proiectelor este posibilă prin analiza ciclului de viață al proiectelor, care se referă la ansamblul logic de faze ale proiectului, ale căror denumiri și număr sunt determinate de necesitățile realizării scopurilor sau obiectivelor proiectului. Indiferent de scop sau complexitate, fiecare proiect trece printr-o serie de faze.

Citeşte mai departe ...
Angajaţii firmei – recrutarea si selectia angajatilor
De Dr.Ing. Sorina Mihaela Balan Expert plan de afaceri | 09.11.2018

Recrutarea si selectia de personal reprezinta o etapa importanta pentru a gasi „omul potrivit la locul potrivit“, intrucat exercita o influenta deosebita asupra intregii activitati a firmei.

Citeşte mai departe ...
Cum definim notiunea de PROIECT
De Dr.Ing. Sorin Mircea Axinte Expert plan de afaceri | 05.11.2018

Proiectul reprezinta activitatile din afara activitatilor de rutina, ceva facut pe langa munca obisnuita de zi cu zi. Totodata este o investitie de resurse pe o perioada determinata, avand ca scop realizarea unui obiectiv sau a unui set de obiective precise.

Citeşte mai departe ...
Obligatiile consumatorilor in relatia cu Bancile
De Zoltan MIKLOS Expert plan de afaceri | 31.10.2018

În procesul derulării operaţiunilor financiar-bancare, cunoașterea și asumarea corespunzătoare a drepturilor si a obligatiilor specifice sunt factori importanți în clădirea încrederii reciproce.

Citeşte mai departe ...
Leasingul
De Zoltan MIKLOS Expert plan de afaceri | 25.10.2018

Leasingul reprezintă un instrument financiar pe termen mediu sau lung utilizat pentru închirierea sau achiziționarea de active noi sau second-hand. Operațiunea este o tehnică de finanțare nebancară foarte recomandată companiilor nou lansate (start-ups), IMM-urilor, companiilor care nu au garanții reale (active fixe) consistente sau companiilor puternic îndatorate. Leasingul are un rol cu precădere în dezvoltarea sectorului de afaceri având un rol și în promovarea vânzărilor, mai ales în cazul bunurilor de folosință îndelungată.

Citeşte mai departe ...
Consideratii privind inovarea si cele 4 dimensiuni ale managementului
De Dr.Ing. Sorin Mircea Axinte Expert plan de afaceri | 24.10.2018

Lumea afacerilor și a economiei se schimbă rapid și devine tot mai complexă în fiecare deceniu. Firmele sunt confruntate cu alegerea de a se adapta, reinventa sau diferenția pentru a nu disparea. În ultimii ani, natura și intensitatea acestor schimbări în peisajul de afaceri au creat o serie de perturbari precum și o nevoie realistă de a reproiecta structura organizatorică și abordările de management.

Citeşte mai departe ...
Drepturile consumatorilor in relatia cu Bancile
De Zoltan MIKLOS Expert plan de afaceri | 19.10.2018

În procesul derulării operaţiunilor financiar-bancare, cunoașterea și asumarea corespunzătoare a drepturilor si a obligatiilor specifice sunt factori importanți în clădirea încrederii reciproce.

Citeşte mai departe ...
Inovarea ca model de afaceri pentru IMM-uri
De Dr.Ing. Sorin Mircea Axinte Expert plan de afaceri | 16.10.2018

Cand lucrăm în afaceri, căutăm noi creații de valoare, pentru a realiza o noua creștere, pentru crearea plus valoare, pentru a oferi o rentabilitate mai mare a investițiilor pe care le derulam.

Citeşte mai departe ...
Importanta DAE in activitatea de creditare
De Zoltan MIKLOS Expert plan de afaceri | 15.10.2018

In derularea activitatii, antreprenorii deseori se confrunta cu deficit de capital, conditii in care creditarea bancara poate fi solutia. Inainte de contractarea unui credit insa, trebuiesc analizate toate costurile aferente finantarii respective. Când se compara costurile, este indicata compararea DAE (Dobânzii Anuale Efective). Dobânda anuală servește ca termen de comparaţie între diversele oferte de credit existente pe piaţă.

Citeşte mai departe ...
Creditarea – notiuni fundamentale
De Zoltan MIKLOS Expert plan de afaceri | 11.10.2018

Creditul este o operaţiune reglementată printr-un contract prin care banca pune la dispoziţia consumatorului o anumită sumă de bani în schimbul unui preţ (dobânda), cu plata anumitor costuri menţionate în contract.

Citeşte mai departe ...
Planificarea activitatilor - Graficul Gantt
De Sorina-Mihaela BĂLAN Expert plan de afaceri | 10.10.2018

Timpul este inerent în management. Managementul timpului înseamnă controlul acestei resurse. Este esenţa progresului tehnic şi economic, deoarece fructificarea şi dovedirea unei idei depinde de factorul timp. [1]

Citeşte mai departe ...
Asigurarea – notiuni fundamentale
De Zoltan MIKLOS Expert plan de afaceri | 03.10.2018

Asigurarea este o formă de protecţie, pe baze contractuale, prin care o persoană fizică sau juridică, numită asigurat, cedează anumite riscuri unei persoane juridice, numită asigurător, alături de o sumă de bani - primă de asigurare - urmând ca, în situaţia producerii riscurilor respective, asigurătorul să îl despăgubească pe asigurat sau păgubit sau beneficiar.

Citeşte mai departe ...
Este necesar să externalizăm inovația? Care sunt obstructiile in inovare.
De Dr.Ing.Sorin Mircea Axinte Expert plan de afaceri | 02.10.2018

Restricții financiare, lipsa de talente, cunoștințe și profesionalism, combinate cu  gravă lipsă de timp, sunt toate obstacole bine cunoscutela care inovarea trebuie să le facă față zilnic.

Deși toate se referă la un mod de gândire convențional, managerii  încă mai pot oferi solutii atunci când vine vorba de prioritizarea activitatilor.

Citeşte mai departe ...
Glosar de termeni utili pentru antreprenori
De Sorina-Mihaela BĂLAN Expert plan de afaceri | 01.10.2018
Citeşte mai departe ...
Competitivitatea în afaceri
De Sorina-Mihaela BĂLAN Expert plan de afaceri | 31.08.2018

Selectarea ofertelor optime ale furnizorilor, identificarea modalităţilor de creştere a eficienţei activităţii, anticiparea nevoilor clienţilor şi adaptarea permanentă a ofertei sunt modalităţile prin care este determinată competitivitatea în mediul de afaceri...

Citeşte mai departe ...
Finantarea afacerii
De Sorina-Mihaela BĂLAN Expert plan de afaceri | 30.08.2018

Finanţarea reprezintă procesul de asigurare a fondurilor băneşti necesare desfăşurării activităţii întreprinderii. Poate fi realizată prin surse proprii sau surse străine (din afara întreprinderii).

Sursele de fonduri pentru finanţarea afacerii ...

Citeşte mai departe ...
Sfaturi utile cu privire la gestionarea cheltuielilor firmei
De Miklos Zoltan | 29.08.2018

Gestionarea cheltuielilor este esențială în vederea bunului mers al activității firmei pe care o coordonați, întrucât vă va ajuta să identificați posibilitățile de reducere a acestora. ...

Citeşte mai departe ...
Instrumente de plată utilizate in activitatea economică
De Miklos Zoltan | 28.08.2018

Ca să înțelegem mersul economiei, trebuie să ne familiarizăm cu noțiunea de plată, respectiv mijloacele prin care se efectuează.

Plata poate fi definită ca un transfer de fonduri prin care se stinge o obligaţie din partea plătitorului către beneficiar. Plătitorul este acea parte într-o tranzacţie de plată care transferă fondurile, iar beneficiarul este destinatarul final al fondurilor.

Citeşte mai departe ...
Diferenţe semnificative între SRL şi PFA
De Miklos Zoltan | 14.08.2018

Aceste forme de organizare juridica au avantaje si dezavantaje specifice, care trebuiesc analizate de catre un viitor antreprenor inainte de infiintarea noii entitati economice...

Citeşte mai departe ...
Procedura de infiintare a unei entitati juridice
De Miklos Zoltan | 10.08.2018

Ca sa sa poti face legal o afacere trebuie sa ai o forma legala de organizare. Acesta iti da posibilitatea sa angajezi oameni, sa inchei parteneriate de afaceri, sa colaborezi cu furnizori si clienti, sa obtii finantare, sau sa iei credit de la banca. In cele ce urmeaza, prezentam pasii ce trebuiesc parcursi in vederea infiintari unei societati comerciale sau a unui PFA...

Citeşte mai departe ...
Modalitati de motivare a resurselor umane
De Expert plan de afaceri dr. Sorina-Mihaela BĂLAN | 07.08.2018

Unul dintre cele mai importante obiective interne ale companiilor de astăzi este menţinerea celor mai buni angajaţi. Motivarea angajaților este un proces complex prin care managerii îi determină pe salariați să lucreze foarte bine, dându-le motive pentru aceasta, managerii de resurse umane întotdeauna motivează angajații, desi uneori nu sunt conștienți că o fac. Dacă managerul/administratorul le dă angajaților un motiv pentru a lucra mai bine, înseamnă că el generează o motivație pozitivă...

Citeşte mai departe ...
9 instrumente si metode de management strategic al firmei
De Expert plan de afaceri dr. Sorina-Mihaela BĂLAN | 02.08.2018

O sinteză a ideilor mai multor scriitori sugerează că formularea unei strategii organizaționale adecvate este un proces de analiză critică a întrebărilor - răspunzând la următoarele patru întrebări de bază,...

Citeşte mai departe ...
Instrumente și metode de management strategic
De Expert plan de afaceri dr. Sorina-Mihaela BĂLAN | 30.07.2018
Tehnica de management cuprinde un ansamblu de reguli, procedee şi instrumente specifice cu ajutorul cărora se soluționează concret problemele ce decurg din atributele procesului de management, iar metoda de management reprezinta modalitatea care facilitează exercitarea unor componente ale procesului managerial cu implicații asupra conținutului şi eficacității muncii unuia sau mai multor manageri ...
Citeşte mai departe ...
Elaborarea planului de afaceri
De CREFOP | 27.07.2018

Întocmirea planului de afaceri este un proces care include etapa de pregătire și compunerea propriu zisă a planului de afaceri.

Pregătirea pentru elaborarea planului de afaceri presupune un proces de colectare de informații, atât din surse interne cât și externe. Prelucrând datele colectate, obținem informații cu privire la: piață, clienți, concurenți, procesul de producție, capacitatea de producție, resursele financiare, etc.

Citeşte mai departe ...
Elemente de management strategic al firmei
De Expert plan de afaceri dr. Sorina-Mihaela BĂLAN | 25.07.2018
Pentru mulți este vorba despre aplicarea unei teorii, a unui model sau a unui cadru. În „Business Strategy: Managing Uncertainty, Opportunity, and Enterprise”, Spenser dezvoltă o abordare creativă diferită. Subliniind faptul că firmele se confruntă cu incertitudini și necunoscute (lipsuri de cunoștințe), el susține că nucleul gândirii strategice și al proceselor se bazează pe liderii organizației dezvoltând soluții nou imaginate la oportunitățile pe care aceste incertitudini le deschid. Bazându-se pe o gamă largă de idei din strategia, economia, spiritul antreprenorial și filosofia, el subliniază importanța judecății în strategie și susține că un element cheie al sarcinii antreprenorului și executivului este de a angaja incertitudini alese, de a dezvolta o limbă pentru a exprima și a explica o afacere specială ...
Citeşte mai departe ...
Rolul planului de afaceri
De CREFOP | 24.07.2018

Desi managementul eficient începe întotdeauna cu planificarea, majoritatea antreprenorilor ignoră necesitatea elaborării unui plan de afaceri.

Pentru a găsi clienţi, a atrage investiţii, a stabili parteneriate cu furnizori şi a recruta angajaţi talentaţi e necesar prezentarea afacerii într-un mod cât mai clar şi mai elocvent. Modul cel mai sistematic de a face toate acestea este întocmirea unui plan de afaceri.

Citeşte mai departe ...